English version


Međunarodna povelja P.E.N.-a

Povelja je utemeljena na rezolucijama koje se izglasavaju na međunarodnim kongresima. P.E.N. podržava slijedeća načela:

1. Književnost, premda nacionalna podrijetlom, ne poznaje granice i treba ostati zajedničkom svojinom svih naroda uprkos političkim i međunarodnim previranjima.
2. U svim prigodama, posebice za vrijeme rata, umjetnička djela ne smiju biti ugrožena nacionalnim i političkim strastima budući da pripadaju ljudskome rodu u cjelini.
3. članovi P.E.N.-a moraju kad god im se pruži prilika iskoristiti sav utjecaj koji posjeduju u svrhu boljeg razumijevanja i uzajamnog poštivanja naroda. članovi se obavezuju da će učiniti najviše što mogu kako bi raspršili rasne, klasne i nacionalne mržnje, te kako bi pronosili ideal jednog jedinstvenog čovječanstva koje živi u miru u jednom jedinstvenom svijetu.
4. P.E.N. zastupa načelo nesmetanog protoka misli u svakome narodu i između naroda, a članovi se obavezuju da će se suprotstaviti svakom obliku ograničavanja slobode izričaja u svojoj zemlji i u zajednici kojoj pripadaju, kao i širom svijeta gdje god je to moguće. P.E.N. zastupa slobodni tisak i suprotstavlja se arbitrarnoj cenzuri u vrijeme mira. P.E.N. vjeruje da nužni napredak svijeta prema višem redu političkog i ekonomskog ustroja čini slobodnu kritiku vlada, administracija i institucija neophodno potrebnom. Kako sloboda podrazumijeva i voljno suzdržavanje, članovi se obavezuju usprotiviti takvome zlu kao što je slobodno tiskanje laži, objavljivanje namjernih neistina i krivo predstavljanja činjenica u političke svrhe i iz osobnih razloga.

članstvo u P.E.N.-u otvoreno je svim kompetentnim književnicima(cama), izdavači(ca)ma i prevoditelji(ca)ma koji/koje pristaju slijediti gore navedene ciljeve, neovisno od njihove narodnosti, jezika, rase, boje ili vjeroispovijesti.

x
Ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.